Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Tee työtä, jolla on tarkoitus! - Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 8411
S-posti: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 9.3.2012

Tee työtä, jolla on tarkoitus!

Henrik RusoEU:n henkilöstövalintatoimisto (EPSO) uudisti virkamieskilpailunsa kaksi vuotta sitten. Keskeinen tavoite lyhentää kilpailujen kesto saavutettiin. Kymmenistä tuhansista hakijoista karsitaan muutaman sadan varallaololistat noin vuodessa.

Vuosittaiset kisat julkistetaan kolmannen kerran 15. maaliskuuta. EU-kansalaiset voivat hakea. Kahta EU-kieltä (ml Suomi) on taidettava. Toisen kielen on oltava englanti, ranska tai saksa. Korkeakoulututkinnon tulee vastata vähintään kolmen vuoden opintoja.

Kilpailuissa on kaksi vaihetta. Ensimmäisessä testataan tietokonepohjaisin monivalintakokein hakijan päättelykykyä ja tilannetajua. Toiseen vaiheeseen kutsutaan noin tuhat hakijaa Brysseliin. Arviointikeskuksessa tehdään aineistotehtävä, ryhmäharjoitus, suullinen esitys ja käydään strukturoidussa haastattelussa. Kaikella tällä testataan hakijan analysointikykyä, kommunikointitaitoja, tulosorientaatiota, oppimiskykyä, priorisointitaitoja, pitkäjänteisyyttä, ryhmätyötaitoja ja johtajuusominaisuuksia.

Tänä vuonna kilpailun erikoisaloina ovat a) yleisvirkamiehet, b) juristit, c) tilintarkastus, d) viestintä ja e) ulkosuhteet. Tekijöitä haetaan sekä aloituspalkkaluokkaan AD5 (peruspalkka 4350,-/kk) että hiukan ylemmäksi AD7-tasolle (peruspalkka 5570,-/kk), jotta ura kiinnostaisi myös uralla pidemmälle ehtineitä.

EU-uralle päässyt on eläkevirassa, mutta alati vaihtuvin työtehtävin. Virkamiehet ovat yleisvirkamiehiä, jotka siirtyvät 3-5 vuoden välein tehtävistä toisiin, usein pääosastolta (vrt kotimaiset ministeriöt) tai toimielimestä toiseen vaihtaen. Vakituinen virka yhdistyy sammaltumattomaan vierivään kiveen.

Suomalaiset ovat pärjänneet kilpailuissa kohtuullisesti. Vuoden 2010 kilpailuissa varallaololistoille pääsi 6 suomalaista, 2011 kilpailuissa 5 – eli himpun vajaa 2% listoille päässeistä. Väkilukuun nähden tulos on hyvä. Valitettavasti tästä alkaa vasta varsinainen rekrytoituminen, minkä onnistuminen vaatii aktiivisuutta hakijalta itseltään. Suomen EU-edustusto (allekirjoittanut) on tukena.

Suurimpina työnantajina Brysselissä toimivat komissio, neuvoston sihteeristö, parlamentti ja EU:n ulkosuhdehallinto. Näissä työskentelee vajaa 19000 AD-virkamiestä. Näistä 505 on suomalaisia.

Takavuosina sotaväki mainosti rivejänsä sloganilla ”Tee työtä, jolla on tarkoitus”. EU-virkamies voi todeta saman nauttiessaan sisämarkkinoiden ihanuudesta, ylittäessään rajoja vailla muodollisuuksia, maksaessaan ostoksia sujuvasti yhteisvaluutalla tai vieraillessaan Euroopan vanhoilla taistelutantereilla – vaikka Elsass-Lothringenin/Alsace-Lorrainen alueella, josta aiemmat sukupolvet tappelivat verta säästämättä.

Vieraile siis EPSO:n sivuilla, lue kilpailuista lisää ja hae ennen puolta päivää 17.4.2012. Hakulomakkeiden täyttöä ei kannata jättää viime tinkaan, vaan aloita viimeistään edellisenä päivänä.

Onnea matkaan! Mainosta myös kaverillesi: mitä enemmän suomalaishakijoita, sen varmemmin pärjäämme!

Henrik Ruso

Kirjoittaja on erityisasiantuntija, joka vastaa rekrytointiasioista


EPSO:n kotisivut:

http://europa.eu/epso/

 

Tulosta

Päivitetty 21.3.2012


© Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot