Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Luxemburg, euro ja EUE-viestintä muutosten tuulissa - Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 8411
S-posti: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 20.4.2012

Luxemburg, euro ja EUE-viestintä muutosten tuulissa

Jussi SeppäläAlkavaa viikkoa Luxemburgissa odotetaan jännityksellä. EU:n ministerineuvoston täysin uudistetuissa tiloissa käynnistyy nimittäin toiminta täydellä rytinällä. Yhden viikon sisään on mahdutettu koko kuukauden ministerineuvostot ulkosuhteista yleisiin asioihin ja oikeus- ja sisäasioista maatalouteen ja kalastukseen. Onneksi ennusmerkit ovat hyvät, kaiken pitäisi olla katsastettu ja kunnossa.

Kaikkien 27 jäsenmaan virallisten delegaatioiden ohella uusia järjestelyjä odottaa mielenkiinnolla myös media. Siksikin on syytä toivoa, että kaikki sujuu hyvin. Toisaalta tuskinpa parhainkaan rakennuskompleksi avauspäivänään aivan täydellisesti toimii, joten mahdollisiin kommelluksiinkin soisi löytyvän pientä ymmärrystä. Isompiakin murheita kun todella on.

Niistä suurin on tietysti eurokriisi. Taloudesta toki puhutaan alkavallakin viikolla – muun muassa EU:n tulevista monivuotisista rahoituskehyksistä kaikkine kommervenkkeineen – mutta juuri Luxemburgiin liittyy myös yksi suurimmista jännityksen kohteista eurorintamalla.

Euroryhmää jo yli seitsemän vuotta johtanut pääministeri Jean-Claude Juncker on ilmoittanut, ettei enää jatkaisi (kukaan ei tosin tunnu olevan aivan varma, jatkaisiko pitkäaikainen pääministeri sittenkin, jos oikein hartaasti pyydettäisiin). Juncker on yksi harvoista yhä aktiivisista EU:n eturivin poliitikoista, jotka olivat itse euron arkkitehteja 1990-luvulla.

Luxemburgilaisen veteraanin seuraajaksi eurojoukkojen johtoon on tarjottu useaa nimeä. Esillä ovat olleet etenkin Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble, Italian pääministeri Mario Monti sekä Suomen pääministeri Jyrki Katainen. Pääministeri Katainen on toppuutellut spekulaatioita ja torjunut ehdokkuuden. Suomen pääministeriys on ensisijaista.

Asiasta päättää EU:n kesäkuinen huippukokous, joka samalla pitänee mielessään monta muuta mielenkiintoista nimitystä. Mutta sitä ennen ehtii sekä eurorintamalla että muutenkin tapahtua niin paljon, ettei tilannetta kesäkuussa voi monessa suhteessa kuin arvailla.

Välissä pidetään mm. Ranskan presidentinvaalit ja Kreikan parlamenttivaalit – vieläpä samana päivänä 6.5. Ranskan ratkaisevan toisen vaalikierroksen osalta. Kumpienkin vaalien merkitys myös eurolle on ilmeinen.

Mutta mediankin merkitys on suuri, oli kyse sitten Luxemburgin tilojen arvioinnista, europolitikoinnista tai markkinareaktioista puhumattakaan. Siksi onkin oivallista, että EU-edustustoon on saatu allekirjoittaneen tueksi uusi tiedottajan virka – osoitus siitä, että EU-viestinnän merkitys on tajuttu ja otettu huomioon taloudellisesti hankalissakin oloissa.

Uusin resurssein haluamme tietysti luoda myös uusia palveluja. Sosiaalinen media kuuluu niihin väistämättä, ainakin kokeiluasteelle yritämme jo ensi viikolla. Miksei vaikkapa suomalaisministerien arvioita kokouksien tuloksista voisi välittää pikavauhtia myös sosiaalisen median kautta kansainväliselle medialle? Englanniksi eetteriin, ja sana leviää.

Tätäkin tutkimme siis jo Luxemburgissa, kiitos sosiaalisen median merkityksen ja mahdollisuudet ymmärtäneen ulkoministeriön. Joka tapauksessa EU-edustuston (EUE) viestinnässä on uutta ilmassa. Sosiaalisen median lisäksi uuden tiedottajan myötä pystymme jatkossa paremmin keskittymään varsinaisen EU-politiikan monenkirjaviin asiakokonaisuuksiin.

Perusjako tulee olemaan se, että allekirjoittaneelle kuuluu Coreper II -viestintä ja tiedottajalle (tällä hetkellä Tuomas Nousiainen) viestintäkuviot Coreper I -asioista. Ne, jotka eivät vielä Coreper-tehtäväjakoja muista, voivat niitä vakoilla vastuuhenkilöineen päivineen nettisivuiltamme.

EU-edustustoa vähemmän tunteville, koko EUE:n päällikkyyden lisäksi erityisesti Coreper II -linjaa johtaa pysyvä edustajamme, Jan Store. Coreper I -linjaa vetää puolestaan hänen sijaisensa, Marja Rislakki. Ilman heidän myönteistä panostaan myös meidän viestintämme jäisi kovin rammaksi – uudet panostukset onneksi kertovat päinvastaista.

Tähän kolumniin mahtui monenlaista muutoksen tuulta. Toivotaan, että ne puhaltavat lämpiminä kaikin tavoin, niin suomalaisten kuin muidenkin EU-kansalaisten hyväksi.

Jussi Seppälä

Kirjoittaja on Suomen EU-edustuston lehdistöneuvos


EUE:n henkilöstö ja vastuualueet edustuston kotisivuilla:

Coreper I
http://www.finland.eu/public/default.aspx?nodeid=36376&contentlan=1&culture=fi-FI

Coreper II
http://www.finland.eu/public/default.aspx?nodeid=36377&contentlan=1&culture=fi-FI

Tulosta

Päivitetty 20.4.2012


© Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot