Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ministeri Räsänen: Suomi on tyytyväinen direktiiviehdotukseen, jolla määritellään matkustajarekisterin käyttö lainvalvonnassa - Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 8411
S-posti: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 26.4.2012

Ministeri Räsänen: Suomi on tyytyväinen direktiiviehdotukseen, jolla määritellään matkustajarekisterin käyttö lainvalvonnassa

Tiedote, SM 2012

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen. Kuva: Valtioneuvoston kanslia.Eu:n oikeus- ja sisäasiainneuvosto keskusteli tänään Luxemburgissa niin sanotun PNR-direktiivin sisällöstä. PNR-direktiivillä tarkoitetaan lentomatkustajatietojen käyttämistä lainvalvontatarkoituksiin. Direktiivi on tehokas instrumentti, joka tarjoaa uuden välineen lainvalvontaviranomaisille terrorismin ja kansainvälisen rikollisuuden torjuntaan.

Suomea kokouksessa edusti sisäministeri Päivi Räsänen. Ministeri Räsäsen mukaan Suomi on varsin tyytyväinen aikaansaatuun neuvottelutulokseen.

– Ehdotuksessa on säännelty lentomatkustajatietojen luovuttaminen lainvalvontaviranomaisille huomattavasti tarkemmin kuin EU:n ja Yhdysvaltojen välisessä vastaavassa sopimuksessa, ministeri totesi puheenvuorossaan neuvostossa. – Yksityisyydensuojaan on kiinnitetty paljon huomiota, hän lisäsi.

Seuraavaksi direktiiviehdotuksesta neuvotellaan Euroopan parlamentin kanssa. Ministeri Räsäsen mukaan Suomi pitää tärkeänä, että lopulliseen tekstiin tuotaisiin selkeästi esille, että matkustajatietoja ei saa luovuttaa lainvalvontaviranomaisilta yksityisille tahoille. – Tämä on työkalu viranomaisten käyttöön ja kansalaisten oikeusturvan kannalta on tärkeää, ettei tietoja voi luovuttaa yksityiselle taholle, ministeri sanoi.

PNR-direktiivillä säädeltäisiin lentomatkustajien matkustajatietojen luovuttamista lainvalvontaviranomaisille. Direktiivissä säädettäisiin lentoliikenteen harjoittajan velvollisuudesta toimittaa jäsenvaltioihin saapuvien ja sieltä lähtevien kansainvälisten lentojen matkustajien PNR-tiedot jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisille. Viranomaiset saisivat käyttää tietoja vain terrorismirikosten, vakavan rikollisuuden sekä vakavan kansainvälisen rikollisuuden torjuntaan.

EU:lla ja Yhdysvalloilla on jo vastaava sopimus tietojen luovuttamisesta. Direktiivillä sovittaisiin nyt EU-maissa tietojen luovuttamisesta.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Kalle Kekomäki, +358 71 878 8252

Tulosta

Päivitetty 26.4.2012


© Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot