Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

EU:n geoblokkausasetus helpottaa rajatylittävää verkkokauppaa - Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 8411
S-posti: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 29.11.2017

EU:n geoblokkausasetus helpottaa rajatylittävää verkkokauppaa

Kuva: Jens Kreuter on Unsplash
EU:n uusi geoblokkausasetus helpottaa ostosten tekemistä verkkokaupoissa.
EU:n uusi geoblokkausasetus helpottaa ostosten tekemistä verkkokaupoissa.

EU:n kansalaiset voivat pian mm. tilata konserttiliput, ostaa huonekaluja tai käyttää luottokorttiaan verkkokaupassa yli rajojen samalla tavoin kuin kotimaassaan. Asian mahdollistaa EU:n uusi geoblokkausasetus, joka kieltää perusteettomat maarajoitukset.

Suomalaiskuluttaja on saattanut pettyä kun kotimainen luottokortti ei kelpaakaan verkkokaupassa junalipun ostoon Keski-Euroopan reissua suunniteltaessa, tai kun ulkomainen verkkokaupan myyjä kieltäytyy toimittamasta urheiluvarusteita Suomeen.

Euroopan komission selvitysten mukaan toistaiseksi vain 15 prosenttia eurooppalaisista ostaa tuotteita muissa EU-maissa sijaitsevista verkkokaupoista. Yhtenä syynä tähän on geoblokkaus: arviolta 63 prosenttia EU-alueen verkkosivuista ylläpitää maarajoituksia joko estämällä ulkomailta tulevat ostajat tai reitittämällä heitä uudelleen, ja vuonna 2015 alle 40 prosenttia verkkosivuista hyväksyi ostosten tekemisen toisista EU-maista.

Tähän on nyt tulossa muutos. Uuden asetuksen tarkoituksena on torjua kansallisuuteen sekä asuin- tai sijoittautumispaikkaan liittyvää syrjintää ja taata kuluttajille EU:ssa parempi palveluiden ja tavaroiden saatavuus estämällä myyjien harjoittama suora tai välillinen syrjintä asiakkaan asuinpaikan perusteella. Asetusta koskevissa neuvotteluissa sovittiin myös siitä, että komissio alkaa parin vuoden kuluttua kartoittaa asetuksen toimivuutta ja selvittää sen laajentamisen vaikutuksia.

”Uusien sääntöjen ansiosta eurooppalaiset voivat jo ennen ensi joulua tehdä ostoksia haluamassaan verkkokaupassa törmäämättä maarajoituksiin tai joutumatta ohjatuksi toiselle sivustolle”, kertoi digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komission varapuheenjohtaja Andrus Ansip tiedotteessa.

Yrityksille uudistus merkitsee parempaa oikeusvarmuutta silloin kun ne toimivat useammassa kuin yhdessä EU-maassa.

Muutos on osa Euroopan komission toukokuussa 2016 julkaisemaa strategiaa, jonka pyrkimyksenä on päivittää EU:n sisämarkkinat digitaaliaikaan. Geoblokkausasetus täydentää jo tänä vuonna strategian puitteissa päätökseen saatettuja toimia, kuten matkapuhelinten roaming-maksujen poistamista ja online-sisältöjen rajatylittävää siirrettävyyttä.

Pitkään jatkuneissa geoblokkausneuvotteluissa saavutettiin yhteisymmärrys EU:n neuvoston, parlamentin ja komission välisissä kolmikantaneuvotteluissa 20. marraskuuta 2017 ja 29. marraskuuta asetus hyväksyttiin jäsenvaltioiden pysyvien edustajien Coreper -komiteassa.  Kun asetus on muodollisesti hyväksytty EU:n neuvostossa ja parlamentissa, se julkaistaan EU:n Virallisessa lehdessä, jonka jälkeen se astuu voimaan yhdeksän kuukauden kuluttua.

Johanna Kaprio
 

Lisätietoja:

Euroopan unionin neuvosto: Geo-blocking: EU Ambassadors confirm agreement on removing barriers to e-commerce

Euroopan komissio: Digitaaliset sisämarkkinat: EU-neuvottelijat päättivät kieltää perusteettomat maarajoitukset

Euroopan parlamentti: Ending unjustified geo-blocking: online shoppers must be treated equally

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 8.1.2018


© Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot