Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa: Ajankohtaista: Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 8411
S-posti: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 20.10.2017

Uutta potkua Eurooppa-neuvoston työhön

Kuva: Euroopan unioni
Merkel May Macron EUCO October 2017
EU-johtajien vaikutusvaltainen trio keskusteli kokouksen aikana. Liittokansleri Angela Merkel, pääministeri Theresa May ja presidentti Emmanuel Macron

EU-maiden päämiesten kaksipäiväinen huippukokous Brysselissä huipentui keskusteluun Eurooppa-neuvoston uusista työmuodoista. Suomen pääministeri Juha Sipilä on suunnitelmaan tyytyväinen ja niin näyttävät olevan muutkin. "Puheenjohtaja Tuskin työohjelma sai vahvan tuen EU-mailta, odotin kriittisempääkin puhetta", arvioi pääministeri Sipilä kokouksen jälkeen.

Työohjelman mukaan päämiehet ovat jatkossa koolla jonkin verran aiempaa useammin, käyvät tarkemmin läpi sovittujen asioiden toteutusta ja toisaalta sallivat myös visiointia. "Meidän on hyvä keskustella teemoista myös vapaasti ja siten yrittää ymmärtää toisiamme."

Varsinkin brittimedia puhui tämänkin huippukokouksen yhteydessä "Brexit-huippukokouksesta" ja pääministeri Theresa Mayn roolia kuvattiin vaikeaksi. Toisena kokouspäivänä käytiin EU27-päämiesten kesken pitkä keskustelu, mutta lopputulos oli odotettu. Brittieron ensimmäinen vaihe jatkuu, muusta ei neuvotella, mutta EU27 alkaa sisäisesti valmistella siirtymistä eteenpäin. Joulukuun Eurooppa-neuvostossa nähdään onnistuuko se jo tämän vuoden puolella. "Kaikki korostavat, että EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta pitää tulla hyvä, mutta toisaalta kyllä siinä pitää näkyä, että Britannia on jatkossa EU:n ulkopuolella", kuvasi Sipilä suomalaistoimittajille.

Ensimmäisen kokouspäivän aiheina olivat mm. muuttoliike, digitalisaatio, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistaminen sekä Turkki-suhteet. Digitalisaatiota koskevassa keskustelussa Suomi esitti, että EU:lle luotaisiin tekoälystrategia. Suomen aloitteesta neuvoston päätelmiin kirjattiin, että Euroopan komissio valmistelee lähikuukausina, miten EU voisi edetä parhaiten tekoälyn hyödyntämisessä.

Suomi kertoi myös tehneensä poliittisen päätöksen osallistumisesta pysyvään rakenteelliseen yhteistyöhön (PRY) EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamiseksi. Mukaan on todennäköisesti lähdössä yli 20 EU-maata. Suomea kiinnostaa esimerkiksi kyberyhteistyön syventäminen, miehittämättömät ilma-alukset, satelliittiyhteistyö ja meriturvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Eurooppa-neuvoston päätelmät 19.10.2017 suomeksi

Eurooppa-neuvoston päätelmät 20.10.2017 (artikla 50) suomeksi

Tiedote: Eurooppa-neuvostossa unionin kehittäminen ja Britannian eroneuvottelut 20.10.2017

EU-johtajien asialista, Bratislavan toteutusraportti ja Tuskin kutsukirje 17.10.2017

Tulosta

Päivitetty 27.10.2017


© Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot