Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa: Ajankohtaista: Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 8411
S-posti: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 18.12.2017

Suomen hallituksen kansainvälinen tasa-arvopalkinto liittokansleri Angela Merkelille

Kuva: Juha Roininen
Angela Merkel IGEP Prize (photo Juha Roininen)

Brysselissä järjestetyn EU-huippukokouksen puitteissa koettiin torstaina 14.joulukuuta iloisen juhlallinen hetki kun pääministeri Juha Sipilä julkisti Suomen hallituksen perustaman kansainvälisen tasa-arvopalkinnon (International Gender Equality Prize) ensimmäisen saajan. Palkinto myönnettiin Saksan liittokansleri Angela Merkelille tunnustuksena hänen pitkäaikaisesta maailmanlaajuisesta toiminnastaan ihmisarvon ja ihmisoikeuksien puolustajana sekä naisten ja tyttöjen puolestapuhujana.

"Liittokansleri Angela Merkel on noussut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ja hän on esikuva monelle naiselle ja tytölle", pääministeri Juha Sipilä sanoi.

Tasa-arvo on keskeinen arvo satavuotiasta itsenäisyyttään juhlivalle Suomelle. "Annoimme ensimmäisenä valtiona maailmassa täydet poliittiset oikeudet naisille 1906. Palkinnon myötävaikutuksella haluamme vahvistaa tasa-arvon arvostusta myös muissa maissa eri puolilla maailmaa", pääministeri Sipilä jatkoi.

Liittokansleri Merkel kertoi tilaisuudessa olevansa ylpeä vastaanottamistaan palkinnosta. Hän onnitteli satavuotiasta Suomea ja Suomen vahvaa sitoutumista naisten oikeuksien edistämiseksi. Liittokansleri sanoi palkinnon kannustavan häntä jatkamaan työtä sukupuoltenvälisen tasa-arvon edistämiseksi, korostaen, että tehtävää riittää.

Suomen hallituksen perustama palkinto on suuruudeltaan 150 000 euroa. Palkinnonsaaja ei saa summaa omaan käyttöönsä, vaan hän ohjaa varat naisten ja tyttöjen asemaa vahvistavaan avustuskohteeseen. Palkintosumma rahoitetaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahoista.

Liittokansleri Merkelin valitsema palkintokohde julkistetaan Tampereella alkuvuonna 2018 järjestettävässä korkean tason tasa-arvoseminaarissa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

Valtioneuvosto myönsi palkinnon riippumattoman palkintolautakunnan tekemän ehdotuksen pohjalta. Palkintolautakuntaan kuuluvat tänä vuonna sen puheenjohtaja Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sekä kirjailija ja tutkija Rosa Meriläinen.


Palkinnon perustelut

Liittokansleri Angela Merkel on elämäntyöllään noussut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ja esikuvaksi monelle naiselle ja tytölle. Hän on omalla esimerkillään osoittanut, että naiset voivat päästä ylimmille johtopaikoille.

Liittokanslerina Merkel on nostanut sukupuolten tasa-arvon maailman valtionpäämiesten agendalle. Hän on pyrkinyt parantamaan erityisesti kehitysmaiden naisten oikeuksia ja mahdollisuuksia.

Saksassa hänen tavoitteenaan on naisten ja miesten aito yhteiskunnallinen tasa-arvo, johon kuuluu esimerkiksi työ- ja perhe-elämän helpompi yhdistäminen.

Kansainvälisten haasteiden paineessa Angela Merkel on aina puolustanut ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia. Hän on myös vahva Euroopan arvojen puolestapuhuja ja esikuva – todellinen eurooppalainen johtaja.
 

Lisätietoja: Erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833, kansainvälisten asioiden neuvos Jorma Korhonen, p. 0295 160 410, erityisasiantuntija Peter Westerstråhle p. 0295 160 193, viestintäasiantuntija Irina Haltsonen, p. 050 597 3744, valtioneuvoston kanslia.

Palkinnon luovutustilaisuudesta kuvia median käyttöön valtioneuvoston Flickr-tilillä

Tilaisuudesta tv-laatuista kuvaa median käyttöön EU:n neuvoston sivuilla

Lisätietoja kansainvälisestä tasa-arvopalkinnosta IGEP-verkkosivulla

Palkinnon Twitter-tili IGEP Finland @igepfinland , tunniste #IGEP

Tulosta

Päivitetty 18.12.2017


© Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot