Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa: Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 8411
S-posti: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 26.1.2018

Seppo Lattu: ”8 vuotta 18:ssa eri kabinetissa ovat opettaneet stressinsietokykyä ja laajakatseisuutta”

Kuva: Katri Puhakainen/EUE
Seppo Lattu työskentelee assistenttina Euroopan komissiossa varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinetissa.
Seppo Lattu työskentelee Euroopan komissiossa varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinetissa.

Seppo Latun tie on kulkenut Kanadan, Liettuan, Puolan ja Slovakian kautta EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinettiin Brysseliin. Assistenttina työskentelevä Lattu viihtyy Brysselissä ja kovatahtisessa työssään Euroopan unionin komissiolla. Vapaa-ajalla hän torjuu työstressiä jalkapallojoukkue Finland Unitedin riveissä.

Seppo Lattu työskentelee Brysselissä komissaari Jyrki Kataisen tiimissä Euroopan komissiossa. Hän on muun muassa kiertotaloudesta ja energiaunionista vastaavan kabinetin jäsenen Grzegorz Radziejewskin sekä viestinnästä ja suhteista Euroopan parlamenttiin vastaavan Antti Timosen assistentti. Työ on vienyt Lattua maasta toiseen ja kabinetista toiseen.

”Olen tarttunut aina mahdollisuuksiin tehdä töitä ja opiskella ulkomailla. Innostun muutoksesta, uusista paikoista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista”, alun perin Kemistä kotoisin oleva Lattu kertoo. Kanadalaisen äidin kautta kesät kuluivat nuorempana au pair -hommissa Atlantin toisella puolen ja myöhemmin ulkomaille vei Erasmus-vaihto Englannissa sekä työharjoittelut Liettuassa ja Puolassa.

Ensimmäinen valmistumisen jälkeinen työpaikka oli Suomen tuolloin juuri avatussa suurlähetystössä Bratislavassa, jossa valmisteltiin Slovakian EU-jäsenyyttä. Jälkimmäiseltä reissulta mukaan tarttui muutakin kuin arvokasta työkokemusta, nimittäin Patricia-vaimo, ja se toimi samalla kipinänä Brysseliin muutolle, kun tulkkina työskentelevä Patricia sai töitä Euroopan parlamentista.

Brysselissä Lattu itsejäi ensin kotiin lapsen kanssa. Kun ajatus töihin palaamisesta alkoi olla ajankohtainen, hän hakeutui EU:n sopimussuhteisten toimihenkilöiden listalle (contract agents), joista valitaan henkilöstöä määräaikaisiin työtehtäviin. Alkutaival oli varsin intensiivinen johdanto komission työkulttuuriin:

”Tein kahden vuoden aikana töitä 16 eri kabinetissa. Siinä oppi tuntemaan eri kabinettien työtavat tarjoten samalla laaja-alaista kokemusta eri tehtävistä ja komission proseduureista. Lyhyet pätkät olivat kuitenkin stressaavia paikkaa vaihdettaessa ja uusien työtapojen oppimisessa”, Lattu kertoo, ”toisaalta nämä vuodet opettivat stressinsietokykyä sekä avarakatseisuutta työkulttuurien erojen huomioimisessa. "

Kahden vuoden työrupeamamahdollisti kuitenkin laajojen verkostojen luomisen komission sisällä, ja Lattu saikin keväällä 2012 kutsun tulla työskentelemään silloisen talouskomissaarin Olli Rehnin kabinettiin. Uusi työ osoittautui monella tapaa vielä aiempaakin haastavammaksi: ”Samaan aikaan syntyi toinen tyttäremme, Kreikan kriisi oli päällä ja Rehn vastuussa eurosta. Työn puolesta se oli pahin paikka missä olen ollut.

Vaikka työ oli motivoivaa ja tekemisen energia vei eteenpäin, olivat työpäivät pitkiä ja raskaita. Kesäkuun tullessa olin aivan uupunut”, Lattu muistelee, mutta positiivisena puolena tämä rupeama opetti tunnistamaan haitallisen stressin oireet ja niihin ajoissa puuttumisen.”

Nykyään Latun mukaanvaativatkin tilanteet osaa ottaa vastaan ja niitä pystyy hallitsemaan aivan eri tavalla: ”Tässä työssä on omanlaisensa positiivinen draivi; asioiden ja ihmisten dynamiikka, mikä vaikuttaa oleellisesti siihen miten työssä jaksaa."

Superkiireisessä työympäristössä hyvä yhteishenki ei ole aina itsestään selvä asia. Tämän Lattu on huomannut käydessään läpi lukuisia kabinetteja pooliaikoinaan: ”Kaiken keskellä pitää aina muistaa olla ystävällinen ja ymmärtäväinen muita kohtaan.”

Nykyinen pomo, varapuheenjohtaja Katainen saa kehut hyvästä asenteestaan ja luomastaan myönteisestä ilmapiiristä toimistossaan: ”Jyrki on hyvä pomo, joka uskaltaa antaa tilaa ja vastuuta tiiminsä jäsenille.

Kun varapuheenjohtaja Kataisen vastuulla ovat työllisyys, kasvu, investoinnit ja kilpailukyky -politiikat, myös Latun päivittäin käsittelemien aiheiden kirjo on hyvin laaja. Nykyisin komission varapuheenjohtajat vastaavat lainsäädäntöesitysten ja toimintapolitiikkojen koordinoinnista ja yhteensovittamisesta sekä vastuualueilleen kuuluvien komissaarien – Kataisen tapauksessa 10 komissaarin – ohjauksesta, joten suuri osa työajasta kuluu sisäisten proseduurien parissa. Lisäksi sidosryhmien erinäisten pyyntöjen ja kirjelmöinnin hoitamiseen mutta myös varapuheenjohtajan matkojen ja tapaamisten järjestelemiseen menee päivittäin oma tovinsa.

Kuva: Katri Puhakainen/EUE
Lattu edusti menestyksekkäästi komission joukkuetta EU-edustuston ja komission välisessä tennisturnauksessa kesällä 2017.
Lattu edusti menestyksekkäästi komission joukkuetta EU-edustuston ja komission välisessä tennisturnauksessa kesällä 2017.

Assistentin työssä priorisointi onkin stressinsietokyvyn ohella ensisijaisen tärkeää: ”Toinen tapa olisi hoitaa asioita reaktiivisesti, mutta se on pitkällä juoksulla työtapana hyvin kuluttavaa kun valtava määrä erityyppisiä tehtäviä on saatava valmiiksi määräajoissa.” Lattu korostaa myös rohkeaa tarttumista asioihin ja sitä, että uskaltaa kysyä: ”Nopeatahtisessa alati muuttuvassa työympäristössä on turha alkaa arvailemaan mitä toinen haluaa. Aloitteellisuus on todella tärkeää ja joustavuus; tiettyihin toimintatapoihin ei saa hirttäytyä”, Lattu neuvoo.

Latun tyypillinen työpäivä kestää aamuyhdeksästä noin ilta seitsemään ja venyy helposti pidemmäksikin. Itse pitää muistaa pitää huolta, että lähtee töistä ajoissa erityisesti niinä viikkoina, kun Patricia-vaimo matkustaa Strasbourgiin parlamentin täysistuntoihin ja Lattu vastaa kodin illoista.

Lauantai-iltapäivisin klo 17 Auderghemiin Stade Communalin kentälle kokoontuu joukko suomalaisia pelaamaan jalkapalloa Finland Unitedin riveissä, Lattu yhtenä heistä. Komission tiivistahtisen työrytmin vastapainoksi Lattu pyrkii urheilemaan mahdollisimman paljon. Hänelle urheilu on henkireikä, josta hän on aina pitänyt kiinni kiireisimpinäkin aikoina. ”Urheilun kautta pääsee tutustumaan paikallisiin ihmisiin paremmin ja parantaahan urheilu stressinsietokykyäkin”, Lattu suosittelee. Kovana urheilumiehenä tunnettu Lattu oli vahvasti mukana myös Brysselissä järjestetyssä Suomen EU-edustuston ja EU-komission leikkimielisessä Suomi 100 -tennisturnauksessa heinäkuussa 2017.

Katri Puhakainen

Tulosta

Päivitetty 30.1.2018


© Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot