Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa: Pysyvä edustusto: Historia

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 8411
S-posti: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Katsaus pysyvän edustuston historiaa

Kesällä 1992 kannettiin muuttolaatikoita osoitteeseen Rue de Trèves 100. Suomen valtio oli ostanut kiinteistön vuotta aiemmin, ja laajat remonttityöt oli saatu päätökseen. Vanhasta oli jäljellä vain rappukäytävä ja hissi. Kiinteistö oli saanut suomalaisen sisäilmeen sekä oman saunan.

Erkki LiikanenErkki Liikanen työskentelee nykyisin Suomen Pankissa.

Muuttoa puuhasivat kolme eri yksikköä: Suomen EY-edustusto, Suomen suurlähetystö sekä tanskalaiset diplomaatit, joille oli vuokrattuna talon kolmas kerros. Nykyisin tanskalaisten edustusto sijaitsee samassa korttelissa.

Työtä johti EY-suurlähettiläs Erkki Liikanen talon viidennestä kerroksesta. Työpäivät täyttyivät EY-jäsenneuvotteluista ja ETA-sopimuksen täytäntöönpanosta.

Suomen EY-edustuston henkilöstön määrä oli vuonna 1992 vain 18 virkamiestä ja seitsemän sihteeriä sekä kaksi paikalta palkattua henkilöä. 

Jäsenyys vaatii lisää tilaa

Antti Satuli johti pysyvää EU-edustustoa 1995-2001Antti Satuli johti EU-edustustoa 1995-2001.

Suomen liittyessä Euroopan unionin jäseneksi vuonna 1995 Trèves 100 -kiinteistö siirtyi yksinomaan Suomen pysyvän edustuston käyttöön. 

Suomen pysyvä edustusto on poikkeuksellisen suuri edustusto, ja sen täytyi sopeutua kasvuvauhtiin, josta ei ollut aiempaa kokemusta.

Suomen ensimmäinen pysyvä edustaja oli Antti Satuli. Hänen alaisuudessa työskenteli jäsenyyden alussa 33 virkamiestä eri ministeriöistä sekä lähetettyä toimistohenkilökuntaa. Paikalta palkattuja sihteereitä rekrytointiin kasvavasta suomalaisyhteisöstä. Työnhakijoita oli enemmän kuin paikkoja. 

Heinäkuussa 1999 Suomi siirtyi ensimmäistä kertaa johtamaan neuvoston työskentelyä. Puheenjohtajakauden henkilöstölisäykset vaativat lisätiloja. Tilapäiset toimistotilat vuokrattiin Rue de Trevèsin varrelta, numerosta 39. Kun puheenjohtajuuskausi päättyi, jäi lisätilojen tarve edelleen voimaan, ja tuolloin vuokrattiin pysyvästi tilat Rue de Trevès 45:stä.

Suomi toimi puheenjohtajana toista kertaa 1.7. 2006 alkaen kuuden kuukauden ajan. Lisääntyneiden työtehtävien takia henkilöstön määrä kasvoi yli 150:een. Lisähenkilöstö saatiin mahtumaan siten, että saman kadun varrelta vuokrattiin väliaikaisesti lisää toimistotiloja. Myös Tréves 100:n tilat käytettiin tarkasti.

Suomen pysyvässä edustustossa työskentelee normaalisti noin sata virkamiestä. Kaikki virkamiehet ovat Brysselissä toimiessaan edustuston virkamiehiä, jotka palvelevat koko valtionhallintoa. 

 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 10.10.2012


© Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot