Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken tog ett steg framåt - Finlands ständiga representation vid Europeiska unionen : Aktuellt : Nyheter

FINLANDS STÄNDIGA REPRESENTATION
VID EUROPEISKA UNIONEN


Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Tel. +32-2-287 8411
E-post: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 2.12.2011

Den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken tog ett steg framåt

Utrikesminister Erkki Tuomioja med sin spanska kollega Trinidad Jimenez i Bryssel. Bild: Europeiska unionens råd.EU:s utrikesministrar kom under sitt möte i torsdags överens om att effektivera den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken (GSFP). Storbritannien gav efter på de punkter där de gjort motstånd och gemensamma ståndpunkter godkändes. ”Vi kom inte till samförstånd igår kväll, inte heller under natten, men på förmiddagen hittade vi en lösning”, refererade utrikesminister Erkki Tuomioja för de finländska korrespondenterna i Bryssel.

Enligt Tuomioja är det frågan om en kompromiss men ändå ett viktigt steg framåt. Den svåraste frågan har varit utvecklingen av ett särskilt organ för att planera och leda EU:s militära insatser utgående från det existerande operativa centret. Som grund för det fortsatta arbetet står det så kallade Weimarinitiativet som lanserats av Tyskland, Frankrike och det nuvarande ordförandelandet Polen. Enligt utrikesminister Tuomioja fortsätter utvecklingen av ett gemensamt planerings- och ledningsorgan i grundfördragets anda. Syftet är helt enkelt att stärka och effektivera GSFP på önskat vis.

Närmare relation mellan EU och Arabförbundet

EU stöder till fullo Arabförbundets linje gentemot våldsamheterna i Syrien. ”Vi står helt och hållet bakom Arabförbundets insatser mot Syrien”, betonade utrikesminister Tuomioja vid presskonferensen för finländska journalister.

Enligt Tuomioja har Arabförbundets betydelse ökat på alla områden under den senaste tiden. ”Arabförbundet har blivit en allt viktigare samarbetspart för EU, särskilt efter att kvalificerade majoritetsbeslut har möjliggjort lösningar också i svåra frågor”, analyserade utrikesministern. Enligt Tuomioja verkar det finnas ett allmänt stöd för att befästa samarbetet mellan EU och Arabförbundet.

EU beslutade också om nya sanktioner mot Syrien och började förbereda kraftigare sanktioner mot Iran. Finland har officiellt uttryckt sitt fördömande av attacken mot den brittiska ambassaden, men orsaken till sanktionerna är enligt utrikesministern uttryckligen Internationella atomenergiorganet IAEA:s rapport som varnar för Irans misstänkta kärnvapenprogram.

Mycket på agendan

På utrikesministrarnas mångsidiga agenda stod också Västra Balkan och fredsprocessen i Mellanöstern. Arabförbundet önskar att EU ska ta en mera framtrådande roll i fredsprocessen eftersom det stundande presidentvalet begränsar USA:s politiska spelrum.

I diskussionen om Västra Balkan låg tyngdpunkten på Serbien. ”Finland är klart för att Serbien beviljas status som kandidatland vid Europeiska rådet i december”, sade utrikesminister Tuomioja. Situationen i norra Kosovo är oroväckande, men den kan enligt Tuomioja inte skyllas på Serbiens ledning.

För mera information: utrikesministerns diplomatiska rådgivare Veikko Kiljunen, tfn +358 40 351 9526, och pressråd Jussi Seppälä, tfn +32 476 950 547

Skriv ut

Uppdaterat 2.12.2011


© Finlands ständiga representation vid EU, Bryssel | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter