Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

EUE-kolumni: Mitä Maltan kevät tuo tullessaan? - Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa : Ajankohtaista : Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 8411
S-posti: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 3.2.2017

Mitä Maltan kevät tuo tullessaan?

Kuva: EUE2017MT
Valletta EU2017Malta, Valletta EU2017Malta

Maltan puheenjohtajuuskausi pääsee toden teolla vauhtiin tänään EU:n kokoontuessa saarelle pääministeri Muscatin isännöimään epäviralliseen päämieskokoukseen. Yhteisessä tarkastelussa ovat muuttoliikkeen hallitsemiseksi tehtävät toimet, jonka suhteen tällä kertaa keskitytään erityisesti keskisen Välimeren tilanteeseen. Tämän jälkeen 27 jäsenmaan kesken käsitellään EU:n tulevaisuutta. Puheenaiheita riittää, kuten Eurooppa-neuvoston pysyvän puheenjohtajan Tuskin dramaattisesta kutsukirjeestä on voitu lukea.

Samalla kun muuttoliike Eurooppaan on Itäisen Välimeren reitillä vähentynyt EU:n ja Turkin yhteistyön myötä, keskisen Välimeren ylittävä ihmisvirta on kasvanut ja merellä kuolleiden tai kadonneiden määrä on jatkuvasti kasvanut vuodesta 2013 lähtien. Jäsenmaat ovat yksimielisiä sekä tarpeesta toimia kiireellisesti ihmishenkien pelastamiseksi että tarpeesta puuttua ilmiön taustalla oleviin syihin.

Unioni on lisäämässä tukeaan keskeisen lähtömaan Libyan vakauttamiseksi sekä yhteistyön vahvistamiseksi Libyan ja muiden alueen maiden kanssa. Italia on toiminut asiassa aktiivisesti. Italia ja Libya allekirjoittivat eilen 2. helmikuuta kahdenvälisen yhteisymmärryspöytäkirjan muuttoliikkeen hallintaan liittyen. Muut odottavat mielenkiinnolla pääministeri Gentilonin tuoreimpia uutisia maansa toimista sekä hänen näkemyksiään unionin tukea koskien.

Keskustelut muuttoliikkeestä ja Euroopan tulevaisuudesta jatkuvat tämänpäiväisen kokouksen jälkeen päämiestason seuraavissa kokouksissa. Eurooppa-neuvosto kokoontuu maaliskuussa ja kesäkuussa. Päämiehet tapaavat maaliskuussa toisenkin kerran, perussopimusten 60-vuotisjuhlallisuuksissa Roomassa. Ylimääräinen Eurooppa-neuvosto 27 maan kesken lienee odotettavissa huhtikuussa, jos Britannia suunnitelmansa mukaan antaa maaliskuussa ilmoituksen eroaikeestaan. 

Ei pelkkiä eroneuvotteluita

Unionin instituutioille sekä puheenjohtajamaalle on keväällä tiedossa useita näytön paikkoja, joten Britannian kanssa todennäköisesti kevätkesällä alkavat eroneuvottelut eivät ole the only show in town.

Manner-Euroopan puolella halutaan kiinnittää kansalaisten huomio takaisin Euroopan integraation lähtökohtiin ja alueella saavutettuun rauhaan ja vaurauteen. EU:n jäsenmaat ovat maailman vetovoimaisimpien alueiden joukossa ja kehitys jatkuu hyvänä.

Euroopassa jatketaan tärkeän transatlanttisen suhteen sekä muiden kansainvälisten suhteiden yllä pitämistä ja kehittämistä. Unionin pehmeä voima sääntöperustaisen maailmanjärjestyksen ja vapaakaupan edistäjänä on maailmalla tulossa arvoon arvaamattomaan. Ranskan ja Saksan johdolla myös vastuunkanto omaan turvallisuuteen ja puolustukseen liittyen on vanhalla mantereella tulevaisuuden aihe.

Satasivuisia lainsäädäntöpaketteja

EU:n neuvoston ohjaamisessa Malta on korostanut jatkuvuutta ja käytännönläheisyyttä. Pitää edetä määrätietoisesti ja pyrkiä puheista tekoihin. Sääntelyssä tämä tarkoittaa jatkamista vahvasti Slovakian jalanjäljissä. Sisämarkkinoiden osalta kärjessä ovat avaukset ilmasto- ja energiapuolelta sekä digitalisaation saralla.

Komission uunista ovat joulukuun jälkeen ulkona kaikki 11 energiaunionin vahvistamista koskevaa ehdotusta. Malta lähestyy isoa kokonaisuutta vakavasti, mutta maltilla. Hötkyilyn sijaan jäsenmaille halutaan antaa aikaa tutustua satasivuisiin ehdotuksiin. Energiaunionin kehittämisessä markkinaehtoisuus on tervetullut tavoite.

Viime kesänä julkaistun ilmastolainsäädäntöä sisältävän kesäpaketin osalta Malta pyrkii saamaan neuvottelut neuvoston puolella päätökseen. Ehdotuksista kaksi, taakanjako ei-päästökauppasektoreilla sekä maankäytön ja metsän kestävä käyttö, ovat Suomelle monella tapaa keskeisiä. Kolmannessa eli päästökaupan uudistamisessa neuvosto on jäämässä jälkeen parlamentista. Malta tekeekin työtä, jotta edistystä nähtäisiin vielä helmikuussa.

Vapaa roaming vain yksi osa digimarkkinapalapeliä

Digitalisaation saralla Malta pääsi keräämään aikaista satoa. Sopu roamingista saavutettiin heti tammikuussa eikä kuluttajilta voida enää kesäkuun jälkeen periä lisämaksuja datan käytöstä. Suomalainen siis ”roumaa” eli surffaa loma- ja työmatkoillaan EU:ssa Suomen hinnoilla. Sopu antoi prenikan rintaan, itsevarmuutta ja luvan raksia keskeinen prioriteetti pois TO DO-listalta. Yhteisymmärrys jättää tilaa muulle työlle, jota kyllä piisaa!

Wifi kaikille, laajan telepaketin edistäminen, datan suojelu ja datatalous, geoblokkauksen purku, tekijänoikeuksien vahvistaminen, sisältöjen siirrettävyys-asetus – nämä kaikki ovat vahvasti agendalla ja keskeisiä osia aidon eurooppalaisen digitaalisen sisämarkkinan palapelissä. Malta on myös aloittanut terhakkaasti neuvottelut ns. palvelupaketista, jonka avauksilla tähdätään jäljellä olevien esteiden purkamiseen palvelujen sisämarkkinoilla. Maltalle mutta myös Suomelle rakkaana aiheena Malta tuo niin ikään PK- ja kasvuyritykset EU-keskustelun ytimeen omalla kaudellaan, laajan rintaman tuella.

Teemu Sepponen ja Leo Svahnbäck

Tulosta

Päivitetty 3.2.2017


© Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot