Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Rooman julistus viitoittaa EU:n tietä lähemmäs kansalaisia - Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 8411
S-posti: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 27.3.2017

Rooman julistus viitoittaa EU:n tietä lähemmäs kansalaisia

Päivi Paasikoski/VNK
EU-johtajat kokoontuivat Roomassa maaliskuussa 2017.
EU-johtajat kokoontuivat Roomassa maaliskuussa 2017.

EU-päämiehet ja -naiset juhlivat viikonloppuna 60 vuotta täyttänyttä yhteistä eurooppalaista taivalta Roomassa. Rooman julistuksessa viitoitettiin tietä eteenpäin uudenlaiseen, paremmin kansalaisia puhuttelevaan ja kuuntelevaan Euroopan unioniin.  Samaan aikaan pääkaupungeissa eri puolilla Eurooppaa kymmenettuhannet kansalaiset marssivat unionin puolesta.

Nykyisen unionin perustana olevat Rooman sopimukset allekirjoitettiin 60 vuotta sitten Roomassa.  EU-erosta äänestänyt Britannia jäi viikonlopun juhlista pois, mutta paikalla olivat muut, 27 valtion ja hallitusten päämiestä sekä keskeiset EU-instituutioiden johtajat. Juhlallisuuksien yhteydessä he allekirjoittivat yhteisen julistuksen EU:n tulevaisuudesta.


Rooman julistus tuo esiin EU:n arvoja, saavutuksia ja haasteita. Se korostaa unionin yhtenäisyyttä ja kansalaisten huoliin vastaamista. Julistuksessa asetetaan seuraavan kymmenen vuoden tavoitteeksi unioni, joka on turvallinen, vauras ja kilpailukykyinen. Unionin tavoitteena on myös olla sosiaalisesti vastuullinen sekä kyvykäs toimimaan merkittävässä roolissa maailmassa.


Aktiivisuus paras tapa vaikuttaa


Suomea edusti pääministeri Juha Sipilä, jonka mielestä keskeisin viesti Roomasta oli yhdessä toimiminen. ”Yhdessä toimiminen on ensisijaista, mutta tarvittaessa voidaan edetä eri tahtia, kunhan se tapahtuu perussopimusten mukaisesti ja on avointa kaikille.”
”Kokemuksemme EU:sta on, että unionissa on parempi osallistua toimintoihin kuin jäädä niiden ulkopuolelle. Suomi on mukana kaikissa eritahtisuuden tämänhetkisissä muodoissa. Ajankohtainen yhteistyön vahvistamisalue on puolustus, jossa Suomi on aktiivisesti mukana. Käytäntö on osoittanut, että tämä on paras tapa vaikuttaa”


Unelma vapaasta ja demokraattisesta Euroopasta


Eurooppa-neuvoston puolalainen puheenjohtaja, itsekin tasan 60-vuotias Donald Tusk piti tilaisuudessa vahvan, tunteisiin vetoavan puheen. Hän kuvasi toisessa maailmansodassa tuhottua Gdanskia, kotikaupunkiaan ja Puolassa 1980-luvulla heränneitä unelmia toisenlaisesta, vapaasta ja demokraattisesta yhteiskunnasta.  Tusk puhui myös ihmisoikeuksien, kansalaisoikeuksien, sananvapauden ja oikeusvaltioperiaatteen puolesta.


Myös komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker muistutti, etteivät nykyisen EU:n ongelmat ole mitenkään verrattavissa vaikeuksiin, joiden kanssa EU:n perustajat 60 vuotta sitten kamppailivat.


Leena Brandt


VNK:n lehdistötiedote 25.3.2017
Rooman julistus
Komission puheenjohtaja Junckerin puhe
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tuskin puhe

Tulosta

Päivitetty 30.3.2017


© Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot