Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ministeri Häkkänen: Euroopan syyttäjänviraston perustaminen on veronmaksajien etu - Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 8411
S-posti: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 12.10.2017

Ministeri Häkkänen: Euroopan syyttäjänviraston perustaminen on veronmaksajien etu

Kuva: EU Council Press
Ministeri Antti Häkkänen (Kuva: EU Council Press)
Ministeri Antti Häkkänen oikeusministerien kokouksessa Luxemburgissa 12. lokakuuta.

Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) perustamista koskeva asetus hyväksyttiin lopullisesti EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokouksessa Luxemburgissa 12. lokakuuta. Virasto toteuttaa EU:n varoihin kohdistuvien petosten ja lahjusrikosten tutkintaa ja syytetoimia.

- Hienoa, että Euroopan syyttäjänviraston perustamispäätös saatiin nyt maaliin vuosia kestäneiden neuvottelujen jälkeen, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen.

Ministeri Häkkänen pitää tärkeänä, että EU tehostaa myös eurooppalaisten veronmaksajien yhteisiin varoihin kohdistuvien petosten ja korruption vastaista toimintaa kaikilla mahdollisilla tavoilla. Syyttäjänviraston perustaminen on yksi askel tässä.

- On Suomen edun mukaista näin nettomaksajana torjua unionin budjettiin kohdistuvia rikoksia. EU:n alueella näitä rikoksia esiintyy varsin paljon, vaikka Suomessa hyvin vähän.  Myös EU:n uskottavuus kansalaisten silmissä vaatii näihin ongelmiin puuttumista, Häkkänen toteaa.

Syyttäjänvirasto on tarkoitus perustaa Luxemburgiin, jossa sen toiminta alkaa vuonna 2021. Viraston perustamiseen osallistuu 20 EU-maata eli valtaosa jäsenmaista.

- Suomen on hyvä olla mukana laajassa eurooppalaisessa rintamassa torjumassa petoksia ja korruptiota. Saamme vietyä uuteen virastoon myös pohjoismaista avointa hallintokulttuuria, Häkkänen sanoo.

Syyttäjänvirasto täydentää EU:n rikosoikeudellisen yhteistyön viraston Eurojustin työtä ja mahdollistaa Eurojustin keskittymisen terrorismin, ihmiskaupan ja muiden rikosten torjuntaan.

Euroopan syyttäjänviraston perustaminen ei Suomessa muuta viranomaisten kansallisia toimivaltajärjestelyitä.

Lisätietoja:

hallitusneuvos Katariina Jahkola, puh. +358 2951 50246, 
erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. +358 2951 50131

EPPO-uutinen neuvoston sivulla 12.10.2017
http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2017/10/12-eppo-20-ms-confirms/

Euroopan parlamentin tiedote 5.10.2017
http://www.europarl.europa.eu/news/fi/press-room/20171002IPR85127/euroopan-parlamentti-hyvaksyi-eu-n-syyttajanviraston-perustamisen

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 31.10.2017


© Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot