Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Iille kultaa ilmastotyössä, Lahdelle ja Lappeenrannalle rahaa urbaanihankkeisiin - Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 8411
S-posti: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 13.10.2017

Iille kultaa ilmastotyössä, Lahdelle ja Lappeenrannalle rahaa urbaanihankkeisiin

Kuva: EU
Iin kunnan edustajat vastaanottamassa EU Regiostars palkintoa parhaasta ilmastotyöstä.
Iin kunnan edustajat vastaanottamassa EU Regiostars palkintoa EU:n parhaasta ilmastotyöstä.

Suomi on näyttäytynyt tällä viikolla Brysselissä todellisena ilmasto- ja kiertotaloustyön supermaana. Brysselissä on jokavuotisen Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikon (Week of Regions and Cities) yhteydessä jaettu palkintoja ja hankerahoitusta edistyksellisille, kaupunkien ja alueiden kehittämiseen tähtääville hankkeille. Suomalaisista Iin kunta sekä Lahden ja Lappeenrannan kaupungit saivat tukea ja tunnustusta kestävän kehityksen hankkeisiinsa.

Ii on Euroopan paras ilmastotyössä

Pohjoispohjanmaalaisella huoltoasemalla revettiin riemukkaisiin aplodeihin, kun Euroopan komissio myönsi tiistai-iltana 10. lokakuuta EU:n vuoden 2017 energia- ja ilmastopalkinnon suomalaiselle Iin kunnalle. Alle 10 000 asukkaan Iin viedessä voiton näppejään nuolemaan jäivät muun muassa Pariisi, Torino, Toscana ja Tallinna. Tämän huomioi myös presidentti Sauli Niinistö twitter-viestissään (ks. kuva).

Presidentti Sauli Niinistö ilahtui Iin saamasta voitosta.
Presidentti Sauli Niinistö ilahtui Iin saamasta voitosta.

Iin kunnan ”InnoHiili – Innovatiiviset vähähiiliset palvelut” -projekti on saanut asukkaat mukaan ilmastotalkoisiin poikkeuksellisella innolla kun suunnittelutyöhön on otettu mukaan kaikki koululaisista lähtien. Kunta on puolittanut kasvihuonepäästönsä vuoden 2007 jälkeen luopumalla mm. öljylämmityksestä ja siirtymällä sähköautojen käyttöön.

Iin mainio malli asettaa kunnan 30 vuotta etuaikaan EU:n yhteisiin ilmastotavoitteisiin nähden. Malli on helposti toisinnettavissa Suomen muissa 250 saman kokoluokan kunnassa ja muualla Euroopassa. Regio Stars -kilpailussa palkitaan EU:n innovatiivisimmat ja inspiroivimmat EU-rahoitteiset hankkeet viidessä kategoriassa.

Vihreälle Lahdelle 4,7 miljoonaa

Lahden kaupungille myönnettiin alueiden viikon yhteydessä merkittävä 4,7 miljoonan euron hankerahoitus henkilökohtaiseen päästökauppaan perustuvaan CitiCAP-hankkeeseen. Rahat tulevat EU:n Urban Innovative Actions -ohjelmasta, jonka tavoitteena on vähentää liikenteen päästöjä, koota ja avata digitaalista tietoa liikkumisesta sekä kehittää uusia liikennepalveluja kaupunkilaisille.

Henkilökohtainen päästökauppa tarkoittaa käytännössä sitä, että oman päästökiintiönsä alittava kaupunkilainen saa erilaisia etuuksia ja palkintoja, kuten edullisempia joukkoliikennelippuja tai pyöräilyyn liittyviä huoltopalveluita. Osana hanketta rakennetaan myös älyratkaisuihin pohjautuva pääpyöräreitti.

Lahden kaupunki oli viime keväänä näkyvästi mukana EU:n European Green Capital -kilpailussa, josta voitto meni lopulta Oslolle. Kilpailumenestys kuitenkin nosti Lahden kansainvälistä profiilia ja helpottaa EU-rahoituksen hankkimisessa alueelle. Lahti ilmoitti tällä viikolla tavoittelevansa vihreän pääkaupungin titteliä myös vuodelle 2020.

Lappeenrannalle 3,4 miljoonaa kiertotaloushankkeeseen

Kolmas suomalaisvoittaja oli Lappeenrannan kaupunki ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto (Lappeenranta University of Technology, LUT), jotka kumppaneineen saivat ruhtinaallisen 3,4 miljoonan rahoituksen EU:lta betonin korvaavan rakennusmateriaalin ja uudenlaisen kaupunkikuvan kehittämiseen.

Kyseessä on Suomen mittakaavassa merkittävä kiertotalouteen liittyvä kolmevuotinen hanke, jossa metsä- ja kaivosteollisuuden sivuvirtoja yhdistämällä kehitellään uusi kestävän kehityksen mukainen materiaali. Sen on tarkoitus korvata rakennusteollisuudessa betonia, sillä sementtiteollisuus aiheuttaa seitsemän prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Onnistuessaan hanke voisi olla osa uutta, urbaania kaupunkirakentamisen kulttuuria ympäri maailmaa.

Suomen pysyvä EU-edustusto Brysselissä liittyy vilpittömien onnittelijoiden joukkoon!

Iin kunnan tiedote ja kisavideo

Lahden kaupungin tiedote

LUT:n tiedote

Katri Puhakainen

Tulosta

Päivitetty 13.10.2017


© Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot