Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Naisten oikeudet Afrikassa esillä tyttöjen viikolla Brysselissä - Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa : Ajankohtaista : Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 8411
S-posti: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 13.10.2017

Naisten oikeudet Afrikassa esillä tyttöjen viikolla Brysselissä

Kuva: Kate Holt/AusAID via Wikimedia Commons
Seksuaalinen häirintä ja väkivalta kouluissa, teiniraskaudet ja varhaiset avioliitot sekä kunnollisten wc-tilojen puute haittaa tyttöjen koulunkäyntiä monella puolella Afrikkaa.
Seksuaalinen häirintä ja väkivalta kouluissa, teiniraskaudet ja varhaiset avioliitot sekä kunnollisten wc-tilojen puute haittaa tyttöjen koulunkäyntiä monella puolella Afrikkaa.

Tyttöjen ja naisten oikeuksien edistäminen on Suomen kehityspolitiikan ytimessä. Suomi järjesti Brysselissä 13.10.2017 yhdessä DSW-järjestön kanssa pyöreän pöydän keskustelutilaisuuden naisten oikeuksista Afrikassa. Keskustelujen painopisteinä olivat seksuaali- ja lisääntymisterveys sekä -oikeudet.

Suurin osa Afrikan maista on allekirjoittanut ja ratifioinut naisten oikeuksia koskevan Maputon pöytäkirjan. Ongelmana on, että sitä ei kunnolla tunneta eikä toimeenpanna.

Tilaisuudessa kuultiin nuorisoedustajien omakohtaisia kokemuksia. Yolande Youga Togosta kertoi, miksi tyttöjen koulunkäynti usein keskeytyy. Koulut voivat olla kalliita, ja perheet saattavat herkemmin panostaa poikien kuin tyttöjen koulunkäyntiin. Syitä voivat olla ovat seksuaalinen häirintä ja väkivalta kouluissa, teiniraskaudet ja varhaiset avioliitot. Myös kunnollisten wc-tilojen puute haittaa tyttöjen koulunkäyntiä.

Mary Wanjiku (DSW Kenia) jakaa tietoa ehkäisystä nuorille ja toimii nuorten äitien hyväksi Nairobin slummialueella. Maryn viestinä oli, että palvelujen tulisi olla nuorille suunnattuja, ja nuoria tulisi kuulla heitä koskevissa päätöksissä. Kuultiin myös uskontokuntien välisen verkoston tekemästä työstä sukuelinten silpomisen estämiseksi. Puheenvuoron käytti myös International Planned Parenthood –federaation Afrikan aluetoimisto.

Osallistujat antoivat suosituksia päättäjille: tytöille tulee kertoa heidän oikeuksistaan, ja huomioida myös pojat ja miehet, jotka usein tekevät päätöksiä yhteisöissä. Nuoret Afrikassa haluavat koulutusta ja työtä. Ammattikoulutus auttaa nuorten työllistymisessä. Sukupuolten tasa-arvo nähdään uusien läpileikkaavana aiheena. Politiikassa ja yhteistyöohjelmissa kannattaa olla kokonaisvaltainen, eli huomioida myös seksuaali- ja lisääntymisterveys sekä -oikeudet. Tärkeää on myös nuorten vaikuttajien välinen oppiminen.

Tilaisuudessa esiteltiin EU-rahoitteista ohjelmaa "State of the African Woman Campaign", joka on käynnistynyt huhtikuussa 2017 eri maissa. Stephanie Truille-Baurens EU:n komissiosta kertoi, että alustavia tuloksia on saatu näinkin pian.

Viime vuonna Suomi tuki suoraan tasa-arvoa edistäviä hankkeita 50 MEUR:lla ja 250 MEUR:lla  hankkeita, joiden päätavoitteiden joukossa oli tasa-arvo. Suomi on panostanut merkittävästi seksuaali- ja lisääntymisterveyteen kehitysyhteistyössä ja kuuluu ns. She Decides –liikkeeseen. Suomi on ollut aloitteellinen komission suuntaan lisärahoituksen saamiseksi tähän tarkoitukseen.

Näihin viesteihin on hyvä päättää tyttöjen oikeuksien viikko Brysselissä. Työ jatkuu neuvostossa, komissiossa ja jäsenmaissa - ja tietenkin paikan päällä eri maissa.

Kaisa Heikkilä

Kirjoittaja on kehitysyhteistyön ja -politiikan vastuuvirkamies Suomen pysyvässä EU-edustustossa Brysselissä.

Tulosta

Päivitetty 13.10.2017


© Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot