Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Arktisen tulevaisuuden on oltava älykästä ja kestävää - Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa : Ajankohtaista : Uutiset

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA

Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 8411
S-posti: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 17.11.2017

Arktisen tulevaisuuden on oltava älykästä ja kestävää

Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtaja 2017-19.
Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtaja 2017-19.

"Ilmastonmuutos on edennyt kaksinkertaisella nopeudella arktisella alueella verrattuna muuhun maailmaan. Noin 75 prosenttia arktisesta merijäämassasta on jo sulanut." Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri Petteri Taalas kehottaa maita nostamaan ilmastoneuvottelujen kunnianhimon tasoa. Taalas on yksi Arktisen tulevaisuuden symposiumin puhujista Brysselissä (20. marraskuuta 2017).

Muutama kysymys pääsihteeri Taalakselle:

Kuinka huolestuttavia viimeisimmät ilmasto-uutiset ovat?

WMO:n äskettäiset tieteelliset havainnot ennätyksellisen korkeista hiilidioksidipäästötasoista, korkeat lämpötilat sekä sääolot, kuten hurrikaanit, lämpöaallot, kuivuus ja metsäpalot, ovat kaikki korostaneet tarvetta lisätä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Millaisia ongelmia arktisella alueella esiintyy?

Ilmastonmuutos on edennyt kaksinkertaisella nopeudella arktisella alueella verrattuna muuhun maailmaan jää- ja lumipeitteen sulamisen vuoksi. Noin 75 prosenttia arktisesta merijäämassasta on jo sulanut. Valtameret toimivat myös hiilinieluna, mikä johtaa meriveden happamoitumiseen. Happamoituminen on ollut arktisella alueella voimakkaampaa kylmien vesien vuoksi.

Mitä uusia mahdollisuuksia arktisella alueella on?

Jään sulaminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia merenkululle, matkailulle ja luonnonvarojen hyödyntämiselle. Arktiset sää-, valtameri- ja jääpalvelut ovat rajallisia harvinaisten havainnointiverkostojen ja televiestintäjärjestelmien rajoitteiden vuoksi. WMO toteuttaa Polar Prediction -ohjelman vuodet 2017–2019 tehostaakseen palveluitaan eri toimijoille. Uusi elliptinen kiertoradan satelliittiohjelma parantaa sekä havainnointi- että televiestintävajeita.

Petteri Taalas
Petteri Taalas

Olit aiemmin Ilmatieteen laitoksen johtajana. Kuinka Suomi ja ilmatieteen laitos ovat osallistuneet arktiseen keskusteluun?

Suomella ja ilmatieteenlaitoksella on ainutlaatuista asiantuntemusta jäänmurtajapalveluista Itämerellä. Tämä asiantuntemus on erittäin arvokasta arktisella alueella. Ilmatieteenlaitos on myös merkittävästi edistänyt arktisen alueen kasvihuonekaasupäästöjen seurantaa yhteistyössä USA:n ja Roshydrometin kansallisen valtameri- ja ilmakehähallinnon (NOAA:n)  kanssa perustamalla kaksi arktista asemaa.

Leena Brandt

Arktisen tulevaisuuden vuoden 2017 symposium 2017 järjestetään 20. marraskuuta 2017 Brysselissä. Tämän vuoden teemana on "Älykäs ja kestävä investointi arktiseen tulevaisuuteen". Puhujat keskustelevat aiheista, kuten:

•             Investoinnit arktiseen tutkimukseen ja tutkimusyhteistyöhön

•             Toimet kestävän kehityksen luomiseksi arktiselle alueelle

•             Investoinnit koulutukseen ja taloudellisten mahdollisuuksien parantamiseksi arktisen alueen asukkaille

•             Biotalouden mahdollisuudet arktisella alueella

Arctic Futures Symposium –ohjelma

Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtaja 2017-19

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 17.11.2017


© Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot