Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

FN:s generalsekreterares fredsmedlingsgrupp sammanträder i Helsingfors - Finlands ständiga representation vid Europeiska unionen : Aktuellt : Utrikesministeriet informerar

FINLANDS STÄNDIGA REPRESENTATION
VID EUROPEISKA UNIONEN


Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Tel. +32-2-287 8411
E-post: sanomat.eue@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Pressmeddelanden, 8.6.2018 | Utrikesministeriet

FN:s generalsekreterares fredsmedlingsgrupp sammanträder i Helsingfors

Förenta Nationernas generalsekreterare António Guterres kommer till Finland för att stå värd för ett möte med högnivågruppen för fredsmedling i Helsingfors den 18 juni.

Utrikesminister Timo Soini öppnar mötet. Han står också värd för en lunch med bland annat Indonesiens utrikesminister Retno Marsudi och ordföranden för FN:s 72:a generalförsamling, Slovakiens utrikesminister Miroslav Lajčák.

”Fredsmedling har fått en allt viktigare roll som internationell utrikespolitisk metod och är en prioritet i Finlands utrikespolitik. Värdskapet för detta möte är ett led i vår målmedvetna satsning på fredsmedling i enlighet med statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse”, kommenterar utrikesminister Soini mötets betydelse.

Den rådgivande högnivågruppen är generalsekreterare Guterres initiativ för att förebygga konflikter och effektivisera fredsmedlingen. Det är FN:s mål att stärka organisationens och medlemsstaternas medlingskapacitet och stödja regionala och nationella medlingsinsatser. Medlemmarna i generalsekreterarens grupp är erfarna experter inom fredsmedling och diplomati. I gruppen ingår bland annat president Tarja Halonen, Nobelpristagaren Ramos Horta och Chiles tidigare president Michelle Bachelet.

Ytterligare information: Raili Lahnalampi, utrikesministerns kabinettschef, tfn +358 50 550 7546, och Erik af Hällström, enhetschef, enheten för FN och allmänna globala ärenden, tfn +358 40 509 5107

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 11.6.2018


© Finlands ständiga representation vid EU, Bryssel | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter